media Friesch dagblad
2013-08-10 12:15

FD: Rust moet Helmholt de zesde Friese titel bezorgen

Burgumer maakt bekend dat hij nog minimaal twee jaar doorgaat met fierljeppen

Door Gerard Bos

Favoriet zijn voor de Friese kampioenschappen fierljeppen; het is voor Bart Helmholt niets nieuws meer. Toch leeft de dertigjarige Burgumer, inmiddels vijfmaal winnaar van het FK, dit jaar anders toe naar het hoogtepunt van het seizoen dan voorheen. De voorbereiding op de editie van 2013 stond in het teken van rust: even een week niet springen. Net als die ene keer in 2010. ,,En het FK van dat jaar was mijn beste ooit.”

Het is daags voor wat veel fierljeppers typeren als ‘de belangrijkste wedstrijd van het seizoen’. Niet de Nederlandse, maar de Friese kampioenschappen zijn voor menig ljepper het summum. Met enkele duizenden toeschouwers is dit de grootste, mooiste titelstrijd van het jaar. Winsum is het ‘Wembley van de fierljepsport’ en net als in het tennis ben je pas een echte kampioen als je de kroon van het FK hebt veroverd.

Helmholt weet hoe het is. Hij is ervaringsdeskundige. Vandaag gaat de Burgumer op voor zijn zesde titel. En niet zijn laatste, indien het hem lukt. ,,Want”, vertelt hij, ,,ik heb nu eenmaal de Sulveren Pols mogen houden door de vijf titels in totaal. Maar ik wil er nog wel een. Dat kan als ik hem ook eens drie keer achter elkaar win. Reken maar uit. Als ik dan dit jaar win, betekent het in ieder geval dat ik nog zeker twee jaar door ga met fierljeppen.”

Wie denkt dat de Burgumer zich echter al rijk rekent voor vandaag, heeft het mis. Enerzijds realiseert hij zich dat hij de te kloppen man is -hij leidt het klassement en won het merendeel van de wedstrijden -maar anderzijds weet hij dat er serieuze kapers op de kust zijn bij de topsenioren. Oane Galama, Ysbrand Galama of Thewis Hobma. Of Hannes Scherjon, broertje Thomas Helmholt of Nard Brandsma. Niemand is kansloos.

,,Dat ik wat rust heb genomen, zie ik als een voordeel. Ik heb niet getraind, ben niet vermoeid. Ik had het ook even nodig. We sprongen de laatste tijd soms drie wedstrijden per week, dan gaat het hard”, verklaart Helmholt de andere voorbereiding dan anders. ,,Een keer eerder heb ik rust genomen richting het FK. Dat was toen de moeder van mijn coach Arend Hofstee overleed. Uiteindelijk kon ik de titel winnen voor hem, ook voor haar.”

Helmholts voordeel is dat hij weet hoe hij met de favorietenrol moet omgaan, dat hij weet dat hij op papier de beste is. Het voordeel voor de concurrenten: ze hebben niks te verliezen. En weten ook dat de Burgumer dit jaar in grote wedstrijden als NFM of Keningsljeppen niet als winnaar het terrein verliet.

Overigens is de Burgumer niet de enige favoriet. Want bij de jongens geldt dat voor Bobby Zwaagman, bij de dames voor Hilianne van der Wal. Alleen de strijd bij de junioren lijkt erg open te zijn met Hans Ulco de Boer, Sytse Bokma en Age Hulder als de drie voornaamste kanshebbers.