media Frisch dagblad
2013-08-15 18:19

FD: Overwinning met zwart randje voor Helmholt

Door Daan Rieken

,Zuur. Pff.” Een zakelijke blik.. „Balen dit.” Wie Bart Helmholt gisteravond na afloop van de fierljepwedstrijd in It Heidenskip hoorde praten, kon zich moeilijk voorstellen dat hier een winnaar aan het woord was.

Tot hij begon over „een zege met zwart randje.” Zijn frustratie over de gewonnen wedstrijd maakte de situatie in ljeppersland pijnlijk duidelijk. Er is maar één koning. Alleenheerser Helmholt.

Of zijn woorden de concurrentie niet onnodig kwetsten? Zelf dacht de Fries kampioen van niet. Hij vond zijn gedempte gemoed vooral logisch. „Ik wil nog graag een keer een twintig meter afstand noteren in de voorrondes. Daar heb ik nu een kans voor laten liggen”, verduidelijkte de man die voor de finale niet verder kwam dan 19,48 meter.

Maar er is meer. „In de finale ging het wel aardig. Goed zelfs.” Bij zijn tweede sprong in de eindstrijd voelde hij het. Een slag omhoog. Een tweede. „Dit gaat hem worden. Een Nederlands record.” Tot klimslag drie roet in het eten gooide. „Ik duwde de stok teveel scheef. Had mijn kop omhoog moeten houden. Een slag nadat ik dacht een Nederlands record te springen, voelde ik dat ik het verprutst had.” En daardoor kwam 'slechts' die afstand van 20,28 meter op de borden. Goed voor zwart goud.

Thewis Hobma uit Harlingen had heel anders over een zege gedacht. Hij zat lekker in zijn vel de laatste weken en werd afgelopen weekend zelfs derde op het Fries kampioenschap. Dus was het balen van de liesblessure die hij daar opliep. De maandagse wedstrijd in Burgum moest hij laten schieten. In It Heidenskip was een gewijzigde techniek bittere noodzaak.

„Ik kan nu niet hard rennen Dus moet ik puur voor het klimmen kiezen.” Om het lichaam te sparen maakte Hobma een afspraak met zichzelf. „Zo gauw ik boven de 19,50 meter spring, staak ik de strijd.” Dat kon hij gisteren al na zijn tweede voorrondesprong (20,14 meter) doen. Lang zag het er vervolgens naar uit dat die afstand goed zou zijn voor Hobma's eerste dagtitel van het seizoen. „Prachtig, maar een droom is een te groot woord”, zei de beste ljepper die aan wal zat toen zijn concurrenten de finale sprongen.

Zo nu en dan veerde Hobma op als zijn eerste plaats bedreigd leek te worden. Al beweerde hij zelf anders. „Ik sprong omhoog om de speaker te laten weten dat hij een mooie sprong bij de vrouwen had gemist.”

Dat was niet eens zo gek. Zowel bij de jongens (Jelmar Wijnstra), junioren (Sytse Bokma) als dames (Lisanne Hulder) zette de winnaar pas in de slotsprong de beste afstand neer. Wijnstra en Bokma zelfs met persoonlijke records. En zo zat het venijn gisteravond in de staart. Iets waar Helmholt wel van houdt. „Zaterdag moeten we naar Grijpskerk. Het is een van de laatste kansen. Die schans ligt me wel. Misschien moet ik daar maar voor het Nederlands record gaan.”

Uitslag. Senioren: 1. Bart Helmholt (Burgum) 20,28, 2. Thewis Hobma (Harlingen) 20,14, 3. Oane Galama (Wiuwert) 19,98, 4. Nard Brandsma (It Heidenskip) 18,63, 5. Rein van der Wal (Parrega) 18,43.

Junioren: 1. Sytse Bokma (Hindeloopen) 19,37, 2. Tjibbe Jan van Assen (Westergeest) 15,50, 3.Bartele Nicolai (Westergeest) 15,35.

Jongens: 1. Jelmar Wijnstra (Tzum) 18,10, 2. Bobby Zwaagman (IJlst)17,33, 3. Jarno Hoekstra (IJlst) 17,25.

Dames: 1. Lisanne Hulder (Burgum) 15,75, 2. Hilianne van der Wal (Noardburgum) 15,03, 3. Grytsje Abma (Heeg) 14,96.