media Friesch dagblad
2013-08-16 18:33

FD: Een overwinning en twee records voor Helmholt

Door Daan Rieken

Een brug te ver nemen. Hoogmoedswaanzin. Mensen die alles al hebben riskeren hun toppositie vaak voor een nog mooier uitzicht.

Met val tot gevolg. Wat dat betreft is het voor de beste fierljepper van het moment maar goed dat je zelf met een stok bruggen kunt bouwen. Het hielp Bart Helmholt aan een nog glansrijker cv. In IJlst pakte hij de zege, een schansrecord n het nationaal klassementsrecord.

De dag was voor hem nog grauw gestart. Voor hij begon aan zijn politietaken hadden krantenkoppen hem herinnerd aan een nachtmerrie die voor anderen een droom zou zijn. Ja, in It Heidenskip had hij woensdagavond wel gewonnen. Maar zonder een twintigmetersprong in de voorronde was die winst voor Helmholt betekenisloos. Want wie, zoals Helmholt, alles al heeft, stelt nieuwe doelen. Een daarvan was het behalen van zeven verschillende twintigmetersprongen in de voorrondes.

Helmholt had er tot gisteravond nog twee nodig Maar omdat Grijpskerk zaterdag al de laatste kans is en twintig meter in IJlst onhaalbaar leek, baalde de ljepper uit Burgum lang na van zijn gemiste mogelijkheid in It Heidenskip.

„Toch moet s ochtends de knop om. Ik had de tijd niet om langer te simmen, want het was bittere noodzaak te focussen op die voorrondesprongen s avonds in IJlst. Daar moest het gebeuren, dat wist ik. Na een paar uurtjes werken, heb ik me thuis rustig gehouden. Een beetje wandelen met de hond en denken aan wat komen gaat.

Bewust had Helmholt zich niet bezig gehouden met het nationaal klassementsrecord. Wanneer hij in IJlst 20,90 meter zou springen, kon hij dat overnemen van de Hollandse ljepper Jaco de Groot (Woerden). „De druk was echt te hoog geworden als ik had geweten wat ik voor dat record moest springen. Er was maar n doel. Over die twintig meter.

Omdat er na zijn tweede voorrondepoging ondanks de zijwind ineens een schansrecord van 20,96 op de borden verscheen, was Helmholts avond al geslaagd. „Maar nog wist ik van niets, lachte de atleet met een knipoog naar het klassementsrecord dat hij met een huidig totaal van 143,65 meter op zijn naam bracht. „Toen ik het enthousiasme bij de speaker hoorde, wist ik dat een bijvangst ineens hoofdprijs was geworden.

Helmholts honger is echter niet gestild. Hij heeft nog steeds n twintigmetersprong nodig om zijn voornaamste doel te halen. „Dat moet zaterdag in Grijpskerk dus gebeuren en dat kan ook. Die schans ligt me, zei de man die Thewis Hobma (20, 09) en Oane Galama (19,79) achter zich zag eindigen.

De woorden klonken als een beloofde formaliteit. Schrijf maar op: Helmholt gaat zaterdag in de voorronde over de twintig meter. En een leuke bijvangst? Die zit er opnieuw in. Helmholt: „Ik roep al twee weken dat ik in Grijpskerk voor het Nederlands record ga. Een afstand boven de 21,51 meter. Dat zou pas echt bijvangst van hoofdprijsachtige allure zijn.

Senioren topklasse: 1. Bart Helmholt (Burgum) 20,96, 2. Thewis Hobma (Harlingen) 20,09, 3. Oane Galama (Wiuwert) 19,79, 4. Ysbrand Galama (It Heidenskip) 19,29, 5. Nard Brandsma (It Heidenskip) 17,92. Junioren: 1. Age Hulder (Burgum) 18,65, 2. Sytse Bokma (Hindeloopen) 17.38, 3. Tjibbe Jan van Assen (Westergeest) 15,96. Jongens: 1. Jelmar Wijnstra (Tzum)