2013-08-18 17:10

Topspringers etaleren NK-vorm tijdens GPI bokaal

Afgelopen zaterdag werd er in Jaarsveld gesprongen om de GPI-bokaal. Naast de dagprijzen werd er ook verder gekeken naar het aankomend NK polsstokverspringen 24 augustus in Polsbroekerdam

De vorm die nodig is om tijdens dit NK hoge ogen te gooien moest zich nu toch gaan tonen.

19 meter-bal bij junioren
Met name bij de junioren werd er ook hoog niveau geacteerd, met name Rian baas liet zaterdag zien dat hij in die vorm steekt die hij nodig heeft volgende week op zijn thuisschans.

Na in de voorrondes een mooie 19.74 meter gesprongen te hebben, overtrof hij deze afstand in de finale nog eens met 2 centimeter tot 19.76 meter. Maar ook de twee 19 meter sprongen van Matthijs van Rooijen mochten er zijn, met 19.00 en 19.61 meter kan ook hij vol zelfvertrouwen afreizen naar thuisschans Polsbroekerdam. De derde finalist, thomas van midden maakte de top drie vol met een schitterende 19.19 meter en is zeker ook een kanshebber voor het NK, waar hij vanuit de luwte van de grote namen als een sluipmoordenaar kan toeschieten om met de titel uit Polsbroekerdam te vertrekken, een kwaliteit die al meerdere titels heeft opgeleverd.

De ultieme sprong?
Bij de senioren is het gehele jaar al de vraag wie Jaco de Groot kan bedreigen binnen het Hollandse kamp. Naast Theo van Kooten laat ook Bastiaan de Bruijn uit Lopik de laatste weken zien dat hij Jaco niet zomaar wil laten winnen. Deze nieuwe 'bedreiging' prikkelt de Woerdenaar wel tot topsprongen en dat is alleen maar goed voor springer, sport en publiek. Na tijdens de woensdagavondwedstrijd al een nieuw schansrecord gesprongen te hebben met een afstand van 21.02 meter, waarbij de befaamde uitsprong nog ontbrak. Bleef hij tijdens de GPI bokaal qua afstand steken op 20.04 maar waren zijn overige sprongen ook zeker gericht om weer over de 21 meter of misschien zelfs de 21.51 meter te springen. Met name de tweede poging leek lang heel goed te gaan totdat een balanscorrectie roet in het eten gooide. Ook Bastiaan de Bruijn liet zien dat het met de vorm prima in orde is, na zijn pr. Van 19.24 meter tijdens de Hollandse kampioenschappen, springt hij niet meer onder de 18 meter. Arno Baas completeerde de top 3 met een sprong van 17.42 meter.

Spanning bij de dames.
Niet alleen de wedstrijdsprongen zorgen voor spanning bij de Hollandse dames, ook de medische bulletins geven aanleiding tot spanning. Waar Wendy Helmes en Carina den Hartogh hun prima series een prima vervolg geven met respectievelijk 15.91 en 14.03 meter stal Liesbeth de With zaterdagmiddag de show met een nieuw persoonlijk record van 15.04. Hiermee verbeterde ze de afstand van 14.85 meter die in 2008 tot haar Nederlands Kampioenschap leidde.

Een Nederlands kampioenschap waar ze ook dit jaar, ondanks organisatorische drukte, graag aan mee zal willen doen, maar die deelname heeft ze niet helemaal in eigen hand. De medische bulletins van Dymphie van Rooijen (regerend Nederlands kampioene), en van Jessica Snoek gecombineerd met een 6 plaats in het puntenklassement kunnen haar het ticket voor deelname bezorgen. De zesde plaats die ze met haar nieuwe pr bemachtigde moet ze woensdagavond nog wel verdedigen tegen Kimberley Engelhardt. Het verschil is slechts 34 centimeter. En ook moeten de medische begeleiders van Dymphie en Jessica een voor Liesbeth de With positieve mening hebben. Al met al spanning genoeg komende week bij de dames.

Alleenheerser Ricardo Faaij Bij de Jongens geldt er dit jaar een alleen heerschappij, zeker door het wegvallen van naaste concurrent Ronald van Bemmel, voor Ricardo Faaij. Ook zaterdagmiddag stak hij er met een afstand van 18.08 met kop en schouders bovenuit. Of het gebrek aan concurrentie hem tijdens het NK gaat opbreken, of dat de komst van de Friese Topjongens hem extra kan prikkelen gaan we tijdens dit NK zien. Feit is dat de spanning bij de jongens vooral gaat om de tweede en derde plaats in de wedstrijd.

Hierin moest Tom Vendrig afrekenen met Daniel Cluistra die met een mooi nieuw pr. Van 14.84 een plaats in de finale bemachtigde. Tom Vendrig kweet zich van zijn taak met een mooie 15.30 meter.

Dat de vorm er bij de Hollandse springers aan begint te komen blijkt wel uit de totaal 30 pr's die afgelopen zaterdag zijn gesprongen.

Of deze vorm voldoende is tijdens het NK kunt u zaterdag aanstaande zelf meemaken vanaf 13.30 uur op de polsstokaccommodatie van Polsbroekerdam. Meer informatie vindt u op de website www.pbholland.com