Media algemeen dagblad
2013-08-22 14:06

AD GH: En wéér in de slotseconde

Door Henk J. de Kleijen

Jaco de Groot prolongeert zijn 'Hollandse' titel

VLIST * En wéér kreeg hij het voor elkaar. In het nauw gedreven perste Jaco de Groot er twee krachtige finalesprongen uit. De eerste was fraai, maar nog niet voldoende om de geroutineerde vechter Theo van Kooten te kloppen. Met zijn laatste poging was het wel raak: een lengte van ruim 20 meter leverde de tengere krachtpatser uit Woerden prolongatie op van zijn titel 'Hollands' kampioen.

Haastrechtenaar Van Kooten is een van die polsstokverspringers, die nauwelijks meer weten waar zij hun prijzen moeten onderbrengen. Onlangs nog vestigde hij, op 45-jarige leeftijd, een nationaal veteranenrecord met een afstand van 20.60 meter, bijna 30 centimeter verder dan het oude record dat al op zijn naam stond. Bekers bij de vleet, maar in de meeste gevallen moest hij de hoogste eer laten aan trainingsmaatje De Groot.

Afgelopen zaterdag leek die traditie gebroken te worden. Van Kooten zette al bij zijn tweede poging in de drie sprongen tellende voorronde een uitdagende 19.98 meter op zijn naam. De Groot, regerend kampioen van Holland, kwam er in die fase nog niet echt aan te pas. Hij moest zelfs 'coming man' Bastiaan de Bruijn (Lopik) voor laten gaan. De eindronde kende een zenuwslopend verloop. Bij Van Kooten was het beste er vanaf. Hij faalde twee keer. De Bruijn boekte met 19.24 meter een persoonlijk record en leek verzekerd van het zilver, toen een verbeten klimmende De Groot bleef steken op 18.99 meter. Diens laatste aanloop, insprong, klim en afsprong echter bracht het publiek in extase: 20.02 meter en opnieuw de titel op zak.

Bij de vrouwen, waar titelhoudster Dymphie van Rooijen geblesseerd moest toekijken, verraste Carina den Hartogh uit Woerden met een winnende sprong van 14.50 meter. Ook Julia van Eijk uit Haastrecht (14.46 meter) kwam op een hogere trede van het erepodium dan tevoren werd verwacht. Favoriete Wendy Helmes (IJsselstein), vorige week nog als hoogste eindigend in de nationale competitie, stelde met een bronzen medaille en een matige prestatie van 13.72 meter ernstig teleur.

Erwin Timmerarends (Montfoort), eerder dit seizoen regelmatig eerste plaatsen in de wacht slepend, kwam bij de junioren niet verder dan de derde plaats. Rian Baas uit Oudewater ⁃ ook al met zijn laatste finalesprong ⁃ eiste de winst op met 18.96 meter. Het zilver was voor 'thuisspringer' Thomas van Midden met een afstand van 18.29 meter. In de jongenscategorie ten slotte ging de titel naar Ricardo Faaij (Haastrecht), goed voor 18.25 meter.