Media algemeen dagblad
2013-08-26 10:45

Weinig eer voor Hollanders

Door Henk J. de Kleijnen

Friezen domineren bij NK Polsstokverspringen

POLSBROEKERDAM * Meer dan de helft van het eremetaal voor de Friezen. Geen podiumplaats voor de thuisspringers bij de senioren, zelfs niet voor Hollands kampioen Jaco de Groot. De eer bij het NK Polsstokverspringen werd wel gered bij de junioren. Toch overheerste de teleurstelling.

De droom van ‘goud in alle categorieën’ spatte uiteen. Drie van de vier keer was het raak voor de bezoekers. Het geduld van de 48 springers en meer dan duizend toeschouwers werd wel op de proef gesteld, want de regen noodzaakte tot een lange onderbreking van het evenement. Drie uur zochten de deelnemers naar middelen om de concentratie te bewaren. In de grote feesttent vloeide het bier en zorgde de muzikale omlijsting voor een carnavaleske sfeer.

Tijdens de gedwongen pauze werd driftig gespeculeerd. Sombere geluiden over de Hollandse representanten. De ‘eigen’ kampioenen, Jaco de Groot en Wendy Helmes, dreigden buiten de boot te gaan vallen. Eerstgenoemde stond zesde in het tussenklassement, één plaats te laag voor een optreden in de finale. Helmes dreigde naast de drie tickets voor de eindstrijd bij de vrouwen te grijpen.

De organiserende vereniging Polsbroekerdam had niets aan het toeval overgelaten. De schansen waren omzoomd met tribunes, die de arena het karakter van een klein stadion gaven. De totale opzet dwong respect af bij de honderden Friezen die zich kostelijk vermaakten. Hun plezier werd vergroot door de prestaties van hun vertegenwoordigers in het vroegste deel van de middag. Thomas Helmholt zette de toon met de eerste afstand boven de 20 meter: 20.21 meter, een nieuw persoonlijk record. Tien minuten later liet Thewis Hobma 20.45 meter noteren. Nationaal recordhouder Bart Helmholt ‘freewheelde’ met twee sprongen van ruim 19 meter richting finale. Vanuit het Hollandse kamp bleef veteraan Theo van Kooten steken op een vijfde plaats in het tussenklassement vóór de lange onderbreking.

Het thuispubliek kreeg de handen wel op elkaar voor de junioren. Wilco van Amerongen uit Benschop, maandenlang geblesseerd uit de roulatie geweest, maakte grote indruk. Zijn eerste sprong werd een curieuze mislukking doordat tijdens de klim het topje van zijn polsstok afbrak, maar zijn tweede poging (19.01 meter) leverde hem tot ieders verbazing de voorlopige leiding op. Dat was overigens van korte duur, want favoriet Rian Baas (Oudewater) kwam kort daarop tot 19.35 meter.

Tijdens de langdurige onderbreking was het onrustig in de springerstenten. Helmes, als Hollands vrouwenkampioen in het rood-wit-blauw gestoken, draaide gedachtenloos vlechtjes in het haar. De Groot, met nog één poging voor de boeg om zich bij de beste vijf te plaatsen, ijsbeerde quasi-achteloos fluitend met nietsziende blik over het gras. Het zou hem lukken: de alsnog geproduceerde 19.66 meter hield hem in de race om het eremetaal. Helmes kwam niet verder dan een natsprong en moest de eindstrijd vanaf de kant volgen.

Het slotstuk kende bij senioren en junioren weinig verrassingen meer. Thewis Hobma (Harlingen) streek de winst bij de ‘grote mannen’ op, vóór Thomas en Bart Helmholt (beiden uit Burgum). Vier tot en met zes: Jaco De Groot (Woerden), Bastiaan de Bruijn (Lopik) en Theo van Kooten (Haastrecht). Titelverdediger Oane Galama werd negende. Hilianne van der Wal (Noordburgum) triomfeerde bij de vrouwen. Het zilver was voor Klaske Nauta (IJlst), die met haar laatste sprong Jessica Snoek (Benschop) passeerde. Bij de junioren won, zoals verwacht, Rian Baas met Wilco van Amerongen en Thomas van Midden (Vlist) in zijn kielzog. Bobby Zwaagman (IJlst) liet met zijn laatste poging Ricardo Faaij (Haastrecht) bij de jongens achter zich. Jelmar Wijnstra (Tzum) werd hier derde.