media Friesch dagblad
2014-05-19 18:00

Fierljeppen kent beste seizoenstart ooit

met dank aan Galama en Koning Winter

Als de openingswedstrijd in Buitenpost iets zegt over dit fierljepseizoen, dan wordt het een topjaar. In de beste seizoensouverture ooit, benaderde Oane Galama met zijn winnende 20.95 al meteen de magische 21 meter. Mede dankzij Koning Winter.

Buitenpost | De oeh’s en aah’s waren niet van de lucht, eerder deze maand, toen in het midden van ons land de Polsstokbond Holland (PBH) een spectaculaire openingswedstrijd van haar seizoen beleefde. Dat Jaco de Groot, de grote troef van de ‘Hollanders’, wist te winnen was geen verrassing. Maar de afstand waarmee hij dat deed, was dat toen wel: 20.91 meter.

Dat de seizoensouverture van het Frysk Ljeppersboun (FLB) een nóg betere winnende afstand opleverde, is bijzonder. Het betekent dat 2014 zowel vanuit Fries, Hollands als gezamenlijk oogpunt de beste seizoenstart ooit kent.

De afstanden zijn uiteraard leuk voor de fierljeppers en voor de statistici, bijzonder voor de toeschouwers die erbij waren. Maar de hamvraag was: hoe kan dit? Ter vergelijking: vorig jaar was de winnende afstand 19.69 meter (Bart Helmholt). Toen begon het Friese fierljepseizoen eveneens in Buitenpost. Zelfde accommodatie, zelfde topspringers. Vooruit, iets minder goed weer. Maar lag het daar aan? Het antwoord was zonneklaar: nee. ‘Koning Winter’ heeft meegeholpen om de beste seizoenstart ooit mogelijk te maken.

Galama legde uit hoe dat zit. „Als fierljepper wil je in de voorbereiding op het seizoen zo vroeg mogelijk beginnen met trainen, sprongen maken. Het water over. Dit jaar, met een zachte winter en een mooi voorjaar, kon dat al heel vaak.”

Het weer van de afgelopen tijd stelde de fierljeppers in het hele land in staat om goed en veel te springen bij hun trainingsaccommodaties. „Ik heb wel tien keer zo veel sprongen gemaakt als vorig jaar”, was de veelzeggende vergelijking van Galama.

De man uit Wiuwert was bepaald niet de enige ljepper die liet zien dat hij al bij de openingswedstrijd in puike vorm steekt. Het zei veel dat in de topklasse, de crême de la crême van het Friese fierljeppen, bijna alle springers goed op dreef waren. Of op z’n minst dreigend in de polsstok zaten.

„Je kon zien dat Oane niet de enige was die lekker in z’n vel zat”, knikte Bart Helmholt. Zélf zat hij dat overigens niet. De winnaar van vorig jaar kwam tot 18.94 meter. De Burgumer, meervoudig Fries en Nederlands kampioen en ook al jaren achtereen winnaar van het seizoensklassement, haalde nog wel als nummer vijf de finale. „Ik was aan het passen en meten wat betreft het zetten van de polsstok. Op 11.40, op 11.60”, keek hij terug. Oog voor de goede prestatie van Galama had hij zeer zeker. „Die ging goed. Je ziet dat hij op een gegeven moment het vertrouwen krijgt en iedereen weet dat hij dan ver kan springen.”

Helmholt sloot zich aan bij de woorden van Galama wat betreft de voorbereiding. „Iedereen heeft veel trainingsprongen kunnen maken. Zo is het net alsof we al twee maanden bezig zijn aan het seizoen.”

Galama’s winnende 20.95 meter maakte veel indruk, erkende de Burgumer. Hij is met 21.51 meter nog altijd Nederlands recordhouder. „Of ik geschrokken ben van zijn afstand? Tja, hij komt wel dichtbij. Nu al. Het is maar een dikke vijftig centimeter verschil.”

Een persoonlijk record was de voor openingswedstrijd-begrippen megaverre afstand van de man uit Wiuwert echter niet. Galama’s beste afstand ooit is 20.97. „Dat ik net niet iets verder ben, bijvoorbeeld om de 21-metergrens te passeren, is wel zonde”, gaf de winnaar zaterdagavond toe. Op voorhand zou hij echter hebben getekend voor 20.95 als eerste afstand van het seizoen.

Al in de voorronde van de wedstrijd kwam hij tot 20.47 meter. Eventuele hoop van Thomas Helmholt (19.95) en Thewis Hobma (19.01, finale 19.14), uiteindelijk tweede en derde bij de senioren, op de dagzege werd door Galama in de finale met zijn 20.95 hardhandig de grond in geboord. Naast de winst leverde de openingswedstrijd hem ook de leiderstrui op, aangezien de 20.47 meetelt voor het reguliere klassement.

„Misschien moet ik daar ook maar een doel van maken”, klonk het. „Het klassement wordt opgemaakt uit je beste zeven sprongen. Zeven keer een 20-metersprong zou wat zijn. De eerste heb ik alvast.”

Of het veel zegt over de rest van het seizoen is afwachten. De lijn van ‘bijna 21 meter’ werd bij de Hollandse springers niet meteen voortgezet. „Zeker weten, doe je het niet”, zei Helmholt. „Maar ik denk dat het wel wat belooft.” Galama, die ook nadrukkelijk een woord van dank sprak aan de geblesseerde en hem daarom coachende broer Ysbrand: „Het kan een mooi jaar worden.”

In de andere klassen was er feest voor de familie Hulder. Age Hulder wist bij de junioren de eerste wedstrijd te winnen (18.41). Zusje Lisanne Hulder maakte er dubbele vreugde van door in de dames-topklasse de dagzege te pakken met 14.29. Ze troefde daarmee de verrassend sterke Sigrid Bokma uit de lagere dames A-klasse af (14.22, persoonlijk record.).

Hulder won vorig jaar bij de vrouwen overigens het jaarklassement zonder ook maar een hoofdprijs. Ze was echter de meest constante en eindigde daarom als eerste in het klassement. Haar eerste slag heeft ze in 2014 al meteen geslagen.

In de jongensklasse zal dit jaar worden gevochten om de erfenis van Bobby Zwaagman (nu junioren) en Tom Hoekstra (gestopt). Jan Teade Nauta was de man die seizoensouverture op zijn naam schreef. Hij bleef met 15.28 de concurrentie voor.