2004-05-23 11:21

Jaco de Groot springt Nederlands record

Tijdens de tweede competitie-wedstrijd van de polsstokbond Holland afgelopen zaterdag in Linschoten, sprong Jaco de Groot ( in de junioren-groep) een nieuw Nederlands record.

In de voorronde kwam hij al tot een geweldige afstand van 18.01m, maar in zijn eerste finalesprong haalde hij helemaal uit, en kwam hij ( na nameting) uit op een nieuw Nederlands record van 18.74m.
De 18-jarige scholier uit Kamerik verbeterde daarmee met 4 cm het oude Nederlands record, wat op naam stond van Bart Helmholt uit Friesland.

Met deze afstand sprong hij zich meteen ook naar de nummer twee positie, van de top tien, van de verst springende leden van de polsstokbond Holland. De eerste plaats wordt nog altijd ( met 19.42m) ingenomen door Aart de With.
Op de vraag wat nu de eerstvolgende doelstellingen zijn van deze tweede-jaars junior, antwoorde hij: “Ik ga proberen om als eerste junior de 19m te passeren, en natuurlijk wil ik m'n Nederlandse titel (die op 28 augustus in It-Heidenskip wordt versprongen) heel graag prolongeren.“.
Met een hele mooie 16.25m werd Floris van Elzakker uit Linschoten tweede, en Gerwin van Vliet uit Woerden behaalde met 15.23m de derde plek.

Bij de senioren ging de titel naar Tino Leliveld uit Bodegraven. Tino, die heeft aangegeven niet meer elke wedstrijd aanwezig te kunnen zijn maar zich wel wil kwalificeren voor het Nederlands kampioenschap, kwam tot een hele mooie afstand van 17.70m. Met 17.07m werd de “thuisspringende“ Werner Kamphof tweede, en met 16.42m werd Erik Bos uit Waarder derde.
Pieter Verweij( Linschoten) die deze middag zijn 500ste sprong maakte kwam, met 16.41m net 1cm tekort voor de finale.

De strijd om de titel was wederom in de dames-groep het spannendst.
Met 12.33m leek Gelieny van der Paauw uit Montfoort de beste papieren te hebben, maar met deze afstand werd zij uiteindelijk derde. De Benschopse Liesbeth de With werd met 12.39m tweede,maar de titel ging uiteindelijk naar Lianne van der Wijk uit Polsbroek, met 12.61m

In de jongens-groep “regende“ het deze middag persoonlijke records.
Christiaan Spruit uit Snelrewaard pakte met een nieuw personlijk record van 14.77m de titel. Zijn broertje Corne, die ook al een nieuw persoonlijk record sprong, werd met 13.98m tweede. En Sebastiaan van Oort (uit Lopik) die deze middag maar liefst drie keer zijn persoonlijk record verbeterde werd met 13.67m heel verdienstelijk derde.