media Friesch dagblad
2014-06-11 18:30

Eerste dagzege Hobma in uitgedunde topklasse

Twee weken niet springen en dan winnen met 20.28 meter.

Twee weken niet springen en dan winnen met 20.28 meter. Er zijn momenten geweest waarop Thewis Hobma na afloop van een fierljepwedstrijd minder tevreden was. De afstand was prima, de zege goed. Jammer was weldat deHarlinger topklasser zaterdag tijdens de Eelke Scherjon Memorial in Burgum alleen maar van Bart Helmholt wat te duchten had. Dat lag niet enkel aan vorm van de dag, maar ook aan (dreigende) schaarste op het allerhoogste niveau.

Bij de wedstrijd ter ere van Burgumer clubicoon en beroemd klompenmaker Scherjon werd duidelijk dat er in de diverse klassen wel erg veel verloop is. En dat spanning en kwaliteit daardoor dit jaar niet altijd gegarandeerd zijn. Of in ieder geval minder vaak dan anders. Heus, als toppers afhaken kunnen talenten ontluiken. Maar talenten hebben tijd nodig. Een gat is niet zomaar opgevuld.

Bij de dames is het jammer dat Hiske Galama zaterdag slechts toeschouwer was. Maar daar kan het nog spannend zijn. Bij de jongens is het zonde dat Tom Hoekstra (gestopt) en Bobby Zwaagman (naar junioren) er niet meer zijn. Met Jan Teade Nauta en jonge, nieuwe concurrenten kan het desondanks leuk blijven. Maar bij junioren en topklasse dreigt een saaier seizoen dan anders.

Zaterdag werd in de derde wedstrijd van het jaar duidelijk wat er kan gebeuren als ineens veel erkende namen uit vele categorieën niet meer van de partij zijn. Neem de junioren. Daar waar van spanning geen sprake meer is nu Sietse Bokma de komende tijd op stage is in de Verenigde Staten, Hans Ulco de Boer naar de senioren vertrok en Age Hulder ineens alleen op eenzame hoogte staat.

„Leuk is anders”, knikte Hulder, die met ‘slechts’ 17.33 meter wist te winnen. Uitdaging is er nauwelijks nu de twee concurrenten van vorig seizoen om uiteenlopende redenen verdwenen zijn. „Uitdaging is wel mooier. Het is jammer dat Sietse wegvalt.” Appeltje-eitje dus voor Hulder dit seizoen als junior? „Dat hoeft niet per se”,wierp de Burgumer tegen. „Ik moet wel goed blijven springen.”

Spanning over de gehele breedte was er in de topklasse ook altijd. Niet zo lang geleden kwam Alwin Fonk uit de junioren over naar de topklasse en knokte Jacob Scherjon knokte zich terug van ziekte. De broers Oane en Ysbrand Galama zorgden net als Hannes Scherjon met hun stijl voor spektakel. En waren uitdagers van Bart Helmholt, zoals ook Thewis Hobma en Helmholts broertje Thomas.

Die laatste twee zijn er nog steeds, kunnen net als Oane Galama ook winnen van veelvoudig kampioen Helmholt. Galama, die in de eerste twee wedstrijden indruk maakte en klassementsleider werd, had zaterdag simpelweg zijn dag niet en ontbrak in de finale. Hobma leidde op dat moment al met 20.28 meter. ,Je weet dan dat er eigenlijk maar een iemand is die er nog voorbij kan: Bart”, zei Hobma, daarmee meteen aangevend waarom er misschien wel voorzichtig geconcludeerd kan worden dat er schaarste is in de échte top van het fierljeppen.

Hannes Scherjon haakte af door drukte, hij stond zaterdag als harker in het zandbed. Ysbrand Galama (hernia) stond tussen de schansen in plaats van erop. Fonk is weer begonnen, maar is wel verdwenen uit de top en oudgediende Rein van der Wal heeft met fysieke klachten al na de seizoenstart afscheid genomen.

Van Jacob Scherjon en Hans Ulco de Boer kan en mag je niet ineens 20-metersprongen verwachten, van de doorgeschoven senior A Niels Koetsier evenmin. Het zal dit seizoen tussen de Helmholts, Galama en Hobma gaan in plaats van zes of zeven man.

„Het is misschien minder breed aan de top”, erkende Hobma, „maar voor jezelf maakt dat niet uit. Je wilt winnen, je wilt goed en ver springen.” Dat deed hij zaterdag in Burgum met twee 20-meternoteringen zeker. Hobma won met 20.28, voor Bart Helmholt die in de finale niet voorbij zijn eigen 19.83 kwam.

De Harlinger winnaar kon er niet om malen. „Ik spring gemakkelijk voorbij de 20-metergrens vandaag. Dat geeft aandat het best wel goed zit bij me.”