media Friesch dagblad
2014-06-19 16:43

Training’ Joure is prooi Hobma

Thewis Hobma won gisteravond in Joure de zesde eersteklassenwedstrijd, maar dat gaf weinig reden tot vreugde bij de Harlinger.

In een ietwat gedevalueerde wedstrijd, zonder de broers Bart en Thomas Helmholt, kwam hij tot een winnende afstand van 19.15 meter. Het was de eerste keer dit seizoen dat de twintigmetergrens niet werd gepasseerd.

„Het was eigenlijk een trainingswedstrijd. Meer kan ik er niet van maken”, zei Hobma, die in Joure, waar de zon en de wind geen beletsel vormden, Oane Galama (19.04) achter zich liet.

Het was goed voor zijn tweede dagtitel, maar hij hechtte daar weinig waarde aan. „Ik heb me geconcentreerd op mijn aanloop en daarover ben ik tevreden. En er zat één goede sprong bij, maar de anderen hadden het vandaag ook niet.”

De wedstrijd in Joure was al de derde in vijf dagen tijd en dat is voor een aantal fierljeppers wat te veel van het goede. „Het is lastig om in het ritme te komen. Of het te druk is weet ik niet, want je kunt zelf aangeven of het je te veel is”, zei Hobma, verwijzend naar het aantal ljeppers dat gisteravond, om wat voor reden dan ook, niet thuis gaf.

Daar waar heel Nederland in de ban was van Oranje, daar werkten de fierljeppers hun zesde bondswedstrijdaf. Er was voor de belangstellenden een televisie neer gezet,om maar niets te hoeven missen.

Een aantal ljeppers volgde de wedstrijd zijdelings, maar het publiek gaf gisteravond niet thuis. Het werd daardoor een sfeerloos gebeuren. „Ik heb me er niet aan gestoord en heb me op het fierljeppen geconcentreerd”, aldus Hobma.

Dat deed ook Jan Teade Nauta bij de jongens. Hij realiseerde met 17.98 meter een nieuw schansrecord en dat was goed voor zijn zesde dagtitel op rij. Dat was zelfs meer dan junior Age Hulder, die zich met17.68 meter Wiebe Auke Postma en Bobby Zwaagman, met respectievelijk 16.27 en 16.26, van het lijf hield.

Bij de dames ging de winst naar Akke Neel Talsma (Brantgum). Ze komt nog uit in de A-klasse, maar gaf gisteravond de dames van de topklasse het nakijken. Met een afstand van 14.60 meter liet ze de beste klassementssprong noteren.

Klassementsleidster Klaske Nauta leek in de finale met 14.70 meter alsnog de dagtitel afhandig te maken, maar haar antwoord met14.83 meter was ongeëvenaard. Ze is daarmee al de vijfde winnares van dit seizoen.