media Friesch dagblad
2014-06-30 22:48

De koning is terug van weggeweest

Fierljepper Bart Helmholt is weer helemaal terug.

Zaterdag sprong hij tijdens de nationale competitie in Burgum met 21,27 meter verder dan ooit op Friese bodem. De jacht op zijn eigen Nederlands record van 21,51 is bij dezen geopend.

Woedend beende hij na weer een mislukte poging van het zandbed terug richting die verfoeide schansen. Niet dat Bart Helmholt het dit seizoen voor het eerst met zichzelf aan de stok had. Maar nu lukte het ook al niet in Burgum, daar waar het ooit allemaal begon.

Een oude man in wording; zo noemde de 31 jaar tellende grootvorst zich onlangs niet zonder zelfspot. Die nieuwe uitdaging bij de politie -intensieve trainingen voor een plaatsje in een arrestatieteam vroeg echter wel degelijk veel van het getrainde lijf. Maar ook in fierljepland deden ondertussen de nodige zware jongens van zich spreken. Oane Galama, Thewis Hobma en broer Thomas: het zijn voorwaar geen kruimeldieven.

Bij de oudste van de gebroeders Helmholt zat ’m de frustratie enkel en alleen in zijn eigen onmacht. Toen hij ook in zijn vierde sprong niet eens de negentien meter-grens wist te slechten en nog maar één kans op een finalesprong resteerde, stond er een vulkaan op uitbarsten. ,,Ik stond op het punt tegen Arend (Hofstee, Helmholts coach, ES) te zeggen: als de volgende sprong weer mislukt, ben ik er volgende week niet. Ik was even helemaal klaar met het spelletje. Dat gevoel heb ik nog nooit gehad, maar het kwam nu ineens opborrelen.”

Een diepe zucht. ,,Ik voelde dat de techniek telkens goed was en de kracht weer terugkomt, maar toch klopte het niet. Constant ging ik scheef of te snel. Wanneer komt het nu eens, denk je dan alleen maar. Natuurlijk, door die zware tests bij de politie wist ik dat ik nog niet topfit kon zijn. Dat heb ik mezelf ook echt wel ingeprent. Maar toch, het was Bart-onwaardig wat ik liet zien. Die druk ging ik wel voelen.”

Iedereen die de fierljepper Helmholt een beetje kent, weet echter ook dat hij het beste gedijt onder diezelfde druk. En zie daar: op het moment dat het moest, lag de Burgumer toch weer eens aan het einde van het zandbed. Voor even dan, want een vreugdesprong en een schreeuw van opluchting volgden vrijwel direct. Daar had hij geen berekining van de afstand voor nodig. ,,Ik wist sowieso dat ik over de 21 meter was. Echt, de opluchting was gigantisch."

Zo sprong Helmholt ineens naar de op één na beste afstand ooit in het fierljeppen. Alleen zijn eigen Nederlands record van 21,51 tijdens het NK in Linschoten van 2011 bleef overeind staan. ,,Het was ook een stukje geruststelling. Zoiets van: zie je wel, die ouwe kan het nog wel. Dat voorzetje heb ik zelf gegeven door te zeggen dat ik een ouwe man aan het worden ben. Ik merkte de laatste tijd dat mensen ook zo naar mij gingen kijken. Je hoort weleens iets op straat, hè?"

Speaker en vader Hans Helmholt vergat in alle hectiek even te melden dat hij het vierjaar oude schansrecord van 20,26 te pakken had. ,,Ach, die ene centimeter", vergaf zijn zoon hem het missertje. ,,De tweede afstand ooit. Dat is natuurlijk wel iets dat telt. En er zit nog meer in ook. Ik ben donderdag goedgekeurd voor mijn voorlopig laatste test bij de politie. Nu hoef ik pas na het NK te beginnen aan de volgende opleiding. Dat maakt de weg vrij om er in augustus helemaal te staan. Het wordt nu sowieso tijd om aan te haken, want Oane heeft al heel goede afstanden neergezet. Dat is mooi voor hem, maar ik wil aan het NK beginnen in het leiderstenue. Daar zal ik nog keihard voor moeten knokken."

Hobma’s verschoten kans Voor het momentvan Helmholts bevrijdende sprong had zijn eeuwige Hollandse rivaal Jaco de Groot het bal geopend in Burgum. De Woerdenaar reikte in zowel zijn derde als vierde sprong tot 20,14, maar zag Thewis Hobma in zijn vijfde poging de leiding kortstondig overnemen met 20,24.

Toch had er in zijn enige finalesprong nog meer in het vat gezeten, maar de Harlinger worstelde met de stok en ging scheef. ,,Pff, die laatste sprong. Of het 21 meter had kunnen zijn? Tsja, dat weet je niet, maar even daarna leefde die gedachte wel even. Na vijf slagen stond de stok nog steeds stil en schoot de twijfel door mijn hoofd. Ik had Oane (Galama, ES) beloofd volle bak naar boven te klimmen en niet om me heen te kijken, maar je gevoel kun je helaas niet uitschakelen op die hoogte. Misschien koos ik verkeerd. Daardoor blijf ik wel met een kleine kater achter. Wat als, zo’n gevoel.”

Bij de junioren konden Bobby Zwaagman en Jan Teade Nauta niet tippen aan de 18,39 meter van Ricardo Faaij. Zwaagman bleef steken op 17,54, terwijl Nauta in zijn laatste sprong 17,45 noteerde. Daarmee werd de IJlster, nog ongeslagen in de jongenscategorie van het Frysk Ljeppers Boun, nu eens de loef afgestoken. ,,Mijn tegenstanders hier zijn natuurlijk wel een stuk ouder. Bij de jongens win ik elke wedstrijd, maar daar ligt nog wel een mooie uitdaging. Mijn persoonlijk record van 18,30 sprong ik twee jaar geleden, toen ik veertien was. Daar teer ik voor mijn gevoel al iets te lang op. Ik ga ervoor om daar dit jaar definitief mee af te rekenen.”

Naast het schansrecord van Helmholt was Wendy Helmes bij de dames eveneens goed voor een nieuwe topafstand in Burgum. De IJsselsteinse scherpte met 16,36 ook haar eigen persoonlijk record aan en daar kon stadsgenote Dymphie van Rooijen met 15,94 niet aan tippen. Ook Lisanne Hulder moest met 15,26 het antwoord schuldig blijven, al was de daaraan verbonden derde plaats zeker geen teleurstelling voor de Burgumse.