2004-06-08 17:39

Routinier Leliveld bouwt af met zeges

Uit de Goudsche Courant van 7 juni 2004

POLSBROEKERDAM – De geroutineerde Tino Leliveld is opnieuw kampioen polsstokverspringen van de Lopikerwaard geworden.

De Bodegraver is dit seizoen aan het afbouwen, maar zijn vorm is nog dermate goed dat hij van de eerste vier wedstrijden er drie heeft gewonnen. In Polsbroekerdam, waar Theo van Kooten Remco van den Berg door blessures nog ontbraken, hadden de springers veel last van de hinderlijke wind. Toen deze in de eerste omloop even wegviel profiteerde Erik Bos daar meteen van. Met een uitstekende afstand van 17.24 meter ging de tegenwoordig in Waarder wonende Bos als eerste de finale in. In de tweede finaleronde was de wind minder en de omstandigheden voor iedereen gelijk. Tino Leliveld bewees in zijn laatste sprong dat er nog terdege rekening met hem dient te worden gehouden. Leliveld: „Ik zal niet meer alle wedstrijden meedoen. Maar over drie weken in de tweekamp tegen Friesland in Jaarsveld wil ik er zeker bij zijn en dat geldt ook voor de NK op 28 augustus in It Heidenskip“. Na Leliveld en Bos legde Werner Kamphof beslag op de derde prijs met 16.55 meter.

Bij de junioren zorgde de 18-jarige Lopiker Bastiaan de Bruin voor een verrassing. Terwijl in dezelfde rubriek de kersverse nationale recordhouder Jaco de Groot driemaal in het water belandde en daardoor bleef staan op een aanvangsafstand van 16.26 meter verbeterde De Bruin tweemaal zijn persoonlijk record. Prima klimmend en springend liet hij eerst 15.81 meter opmeten en vervolgens 16.39 meter. Jarno Knijff moet nog steeds zijn debuut maken in deze groep. De nationale jongenskampioen van vorig jaar kampt met een enkel- en polsblessure, maar hoopt er over twee weken weer bij te zijn. Na Bastiaan de Bruin en Jaco de Groot werd Jochem Faase uit Woerden derde met 15.20 meter. In het Friese It Heidenskip sprong Hannes Scherjon de schitterende afstand van 18.24 meter. Hij is in de historie van het fierljeppen de jongste Fries die deze afstand haalde.

Bij de dames moest de favoriete Margriet Kamphof zich tevreden stellen met een tweede plaats achter Lianne van der Wijk. Dit pas veertien jaar oude meisje uit Polsbroek, dat vorig jaar de Willem Brouwer-bokaal voor meest talentvolle springster veroverde, sprong in de finale fraai naar 12.57 meter. Margriet Kamphof verbeterde zich niet in de finale en dat gold ook voor Liesbeth de With uit Benschop (12.06 meter).

Bij de jongens ging de zege naar Christiaan Spruit uit Snelrewaard met 14.33 meter voor zijn jongere broer Corne met 13.16 meter en Jan-Willem de Groot (Kamerik) met 13.01 meter.

Op zaterdag 12 juni wordt vanaf 18.30 uur gesprongen in Linschoten.