2014-07-27 22:05

Jaco de Groot prolongeert NFM titel

IT HEIDENSKIP De jaarlijkse Nationale Fierljepmanifestatie in het Friese It Heidenskip is buitengewoon succesvol verlopen voor de springers van de Polsstokbond Holland.

Drie van de vier kampioenen en acht van de twaalf podiumplaatsen werden bezet door “de Hollanders“. Daarmee werd zelfs de editie van 2003, gekozen tot één van de 50 mooiste momenten uit de geschiedenis van de polsstoksport in de Hollandse regio, in de schaduw geplaatst.

Jaco de Groot uit Woerden wist voor het tweede jaar op rij de NFM titel bij de Senioren te winnen. Het was alweer de 25ste titel van de Groot wiens prijzenkast zo langzamerhand de mythische proporties van, levende legende, Aart de With begint te benaderen. De Groot bleef in een sterk opgebouwde wedstrijd Oane Galama (Wiuwert) en Rian Baas (Oudewater) ruim voor. De Friese tegenhanger van de Groot, Bart Helmholt, had zijn zinnen gezet op een zevende NFM titel (record), maar kon geen potten breken en werd voor het tweede jaar op rij afgetroefd.

Bij de Dames was de Nederlandse Recordhoudster Dymphie van Rooijen uit Harmelen de sterkste. Zij won in een spectaculaire wedstrijd haar eerste NFM titel. Dymphie van Rooijen opende zelf het bal met een afstand van 15.01 meter, al snel voorbij gestreefd door Anje Bergsma uit Earnewâld die met een persoonlijk record één centimeter verder sprong.

Carina den Hartogh uit Woerden deed er nog een schepje bovenop met 15.06 meter waarna Dymphie van Rooijen uithaalde naar 15.98 meter. Nauwelijks bekomen van de euforie sprong vriendin Wendy Helmes uit IJsselstein naar 15.96 meter. Goed voor een tweede plaats.

Bij de Junioren was het podium geheel voor de Hollandse springers. Nees de Bruijn uit Oudewater gaat elke week beter springen en sprong voor de derde maal dit jaar een persoonlijk record. Zijn uitstekende 18.10 meter bleek een flinke hindernis voor de favorieten. Zo kon Age Hulder uit Burgum geen indruk maken. Thomas van Midden uit Vlist deed dat in zijn laatste poging wel. In fraaie stijl ging hij naar de top van de polsstok. Bij de uitsprong ging het echter mis en na een misgreep viel hij uit de polsstok. De mispeer bleek toch nog goed genoeg voor 18.33 meter en de voorlopige eerste plaats.

Erwin Timmerarends uit Montfoort mocht de laatste sprong van de dag maken en zag zijn kans schoon. In prachtige stijl ging hij naar de winnende 18.80 meter. De uitbarsting van vreugde die volgde was een lust voor het oog en bracht het publiek op de banken.

Bij de Jongens was Jan Teade Nauta uit IJlst een klasse apart. Zijn 17.88 meter was ruim twee meter verder dan de nummer twee Robert Benschop uit Snelrewaard.

Als bijnummer op het programma wordt er ook elk jaar een Veteranenkampioenschap gehouden. Pieter Hielema uit Kockengen maakte tijdens dit “Open Nederlandse“ kampioenschap zijn duizendste wedstrijdsprong voor de Hollandse bond en maakte van de gelegenheid gebruik om de titel te winnen en aansluitend per direct een einde te maken aan zijn ruim dertig jaar lange polsstokcarričre.

Volgende week zaterdag zien we de beste springers van Nederland opnieuw tegen elkaar strijden. Het toneel is dan de finalewedstrijd van de Nationale Competitie. Deze begint om 14:30 uur in IJlst. In alle categorieën is de strijd nog open en zal de laatste wedstrijd bepalend zijn.