media Frisch dagblad
2014-08-04 18:52

FD: Helmholt straalt vertrouwen uit in IJlst

Door Bert Kalteren

Fierljepper Bart Helmholt gebruikte zaterdag de vijfde en laatste wedstrijd in het kader van de nationale competitie in IJlst om zijn klasse nogmaals te tonen

In de maand waarin de belangrijkste prijzen aan de polsstok hangen straalde de Burgumer niet alleen vertrouwen uit, maar lijkt hij ook onverslaanbaar. Dat moest zelfs zijn Hollandse tegenhanger Jaco de Groot ondanks een perfecte serie sprongen onderkennen.

Helmholt prolongeerde in IJlst de overwinning in de nationale competitie, die vorig seizoen het levenslicht zag. Daarin kruist de creme de la creme van het fierljeppen in Nederland de degens om tot nog grotere hoogte en verdere afstanden te kunnen reiken. De wedstrijd in IJlst was een sprekend voorbeeld van hoe dat er in de praktijk uitziet. Met twee schansrecords (senioren en vrouwen) werd de succesformule van het evenement onderstreept.

„Als de omstandigheden goed en zijn en je hebt de beste ljeppers bij elkaar van het hele veld, dan jut dat elkaar wel op”, vertelde Bart Helmholt over het succes van de nationale competitie. „Dat komt niet omdat we als individu zo ver springen, maar omdat we elkaar in zo’n wedstrijd versterken. Want we hebben elkaar nodig om verder te komen.” Met een afstand van 21.34 meter, zijn derde afstand ooit, liet Helmholt zien dat hij nog altijd de beste is van het hele circus.

Een prettige constatering zo in de aanloop naar de diverse kampioenschappen, te beginnen met het FK van aanstaande zaterdag in Winsum. En zo werd het een mooi weekeinde voor Helmholt, die vrijdagavond in Buitenpost de kans om het klassement te winnen openhield. „Zo kan alles in één weekeinde helemaal veranderen. Nadat ik het NFM had verprutst moest het vandaag gebeuren om het seizoen nog een mooie draai te geven en dat is gelukt.”

Nadat De Groot in de eerste omloop opende met 19.85 meter, knalde Nard Brandsma daar met 20.66 overheen. Vervolgens scoorde ThewisHobma 20.30 -niet goed voor de finale-en antwoordde Jaco de Groot met 21.14. In zijn derde poging evenaarde hij het Hollands record en zijn pr (20.25), waarna Bart Helmholt in de vierde omloop toesloeg. „Het voelt goed en het vertrouwen is goed en het gaat precies zoals we van tevoren hadden uitgedacht.”

Alleen de echte klapper laat nog even op zich wachten, onderkent de nationaal recordhouder met 21.55 meter. „Ik ging nog wat te hard naar de overkant en moet klauwen om in de top te komen. Op een goede locatie zoals Winsum moet het kunnen en het zou mooi zijn om het op het FK te doen.” Voor De Groot restte niets anders dan zijn wonden te likken, ondanks het feit dat voor eerst dit seizoen de 21 meter barrière slechtte. „Het werd hoog tijd. En als je goed in de wedstrijd zit is het een kwestie van kopiëren.”

Toch leverde het hem niet de winst op. „Als er iemand verder springt, dan heb je niets aan zo’n serie. Bart is een klasse apart en het is niet voor het eerst dat hij me op deze manier verslaat. Het gebeurt niet zo vaak dat ik bovenin de polsstok zit en ik heb nu mooi kunnen oefenen op de uitsprong”, zei De Groot, die constateerde dat de ‘Hollanders’ Dymphie van Rooijen en Ricardo Faaij het eindklassement bij de dames en de junioren op hun naam schreven.

Schansrecord In de laatste categorie ging de dagzege naar thuisljepper Jan Teade Nauta (18.05), maar dat was niet toereikend om Faaij in het klassement achter zich te kunnen houden. Van Rooijen sprong in de finale, met louter Hollandse ljepsters, een schansrecord (16.87) en bleef daarmee vier centimeter onder het nationaal record. Powered b