2014-09-07 19:26

Zegveld schitterend decor voor sluitstuk polsstokseizoen

ZEGVELD Afgelopen zaterdag werd het polsstokseizoen afgesloten met het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap voor de jeugd. Het werd een spectaculaire wedstrijd waarin talent uit heel Nederland zich van zijn beste kant liet zien.

Na een strenge selectie mochten de beste 46 springers van Nederland in de leeftijdscategorieën “t/m 10 jaar” en “11 en 12 jaar” hun kunsten vertonen. Zij deden dat niet alleen voor de ruim vijfhonderd aanwezige toeschouwers, maar ook voor de in grote getale toegestroomde media. Zo maakte de BBC opnames voor een jeugdprogramma en was het Jeugdjournaal prominent aanwezig. Lokale en Regionale media waren (bijna) als vanzelfsprekend ook aanwezig.

De knusse jeugdarena in Zegveld was daarmee rondom afgeladen met enthousiaste volgers van de kinderen. Een decor waarin de deelnemers zich overduidelijk thuis voelden en vele verre sprongen maakten. Het regende dan ook persoonlijke records (in totaal 25 stuks) en de oehs en aahs van het publiek waren veelvuldig te horen.

Bij de Jongens 11-12 jaar was het Reinier Overbeek uit Benschop die met de titel naar huis ging. Hij sprong 11.04 meter en was daarmee de eerste springer ooit die op een jeugdschans verder sprong dan 11 meter. Ook Timon de Haaij uit Lopik ging met 10.92 meter verder dan het oude record van Gerwin Kastelein. Het broertje van Gerwin, Twan Kastelein uit Zegveld werd op de eigen thuisschans zeer verdienstelijk derde met 10.76 meter.

Bij de Meisjes 11-12 jaar was het Bente Vlas uit Heeg die met 10.30 meter de hoofdprijs pakte. Zij bleef daarmee Demi Groothedde uit Jaarsveld nipt voor. Inge Demmer uit Workum werd derde met 9.98 meter.

Bij de Jongens tm 10 jaar wist de 8-jarige Roy Velis uit Benschop in zijn laatste finalesprong de titel te pakken en hij troefde daarmee de regerende kampioen Kenzo Hielema uit Kockengen af. Zijn 9.83 meter was tevens een leeftijdsrecord voor 8-jarigen. Derde werd Niels van Wijk uit Blauwhuis.

Bij de meisjes tm 10 jaar was het Pytrix Bergstra uit Burgum die won voor Femke Rispens uit Niehove. Derde werd daar Rosalien Anker uit Vlist.

Voor de nieuwe vereniging in Zegveld was het de eerste keer dat zij zo’n groot evenement mocht organiseren. De vereniging kon daarbij putten uit de ervaring van de andere verenigingen uit de regio en dat bleek de basis voor een onvergetelijk kampioenschap. In 2015 kan de vereniging dan ook met vertrouwen mee gaan draaien in de wedstrijdcyclus van de Polsstokbond Holland.