2004-06-21 20:27

FD: Evert van der Wal ondanks winst topklasser af

Uit het Friesch Dagblad van 21 juni 2004

It Heidenskip - Door het niet doorgaan van de wedstrijd in Buitenpost, was het voor de fierljeppers zaterdag in It Heidenskip erop of eronder in de strijd om promotie en degradatie uit de verschillende klassen.

Bij de senioren haalde Evert van der Wal uit Workum, ljeppend voor It Heidenskip, in zijn thuiswedstrijd bijna een schier onmogelijk kunststukje uit, maar hij slaagde er niet in het topklasserschap veilig te stellen. Hij won, maar dat bleek niet voldoende.

Henk Schievink uit Burgum ging er met de dagtitel vandoor. Zijn sprong van 17.44 was net een centimeter verder dan de winnende sprong van Van der Wal in de wedstrijd. Die afstand (17.43) telde mee voor het klassement. Eentje waarin Van der Wal goede zaken móest doen om niet te degraderen van topklasse naar Senioren A. Hij stond voorafgaand aan de wedstrijd twaalfde in het klassement, terwijl een plek bij de eerste acht vereist is om in de topklasse te blijven.

„Ik moast sa'n achttjin meter springe en de oaren dan net al te fier", zei Van der Wal. Hoewel prima berekend, ging die vlieger niet op. Na de wedstrijd bleek hij negende te zijn in het klassement, waardoor voor hem de komende negen wedstrijden een plek bij de Senioren A is gereserveerd. Van der Wal heeft het in het begin van het seizoen altijd lastig om in vorm te raken. Dat geldt voor de meeste ljeppers, maar nog meer voor hem. Enige zelfkennis is hem namelijk niet vreemd. „Ik wit wer't it troch komt", bekende hij. „It is elk jier wer sa dat it yn it begjin gewoan net slagget om goed te ljeppen. Yn 'e wintermoan-nen is myn tarieding hielendal net goed. Ik mei graach oare sporten dwaan, want dat fyn ik leuk. Foar myn ljeppen is dat minder goed", analyseerde Van der Wal. Hij zat er niet echt mee. Dat betekende niet dat hij zich al bij voor- baat wenste neer te leggen bij degradatie. Zelfs niet ondanks dat zijn uitgangspositie allesbehalve rooskleurig was. „Ik woe fierljeples fersoargje", lachte Van der Wal. „It gefoel wie goed, mar de prestaasje krekt net genoch."

Bij de vrouwen waren er twee verrassende finalistes. Jildou Postma was één van hen, maar zij kon met 13.08 de dagzege van Jantine de Vreeze (13.75) niet verhinderen. Dat kon ook Nynke Galama niet met 13.12. De ljepster uit It Heidenskip werd tweede en zag haar broertjes Anne en Ysbrand het bij de junioren goed doen. Rivaal Anne Galama werd daar winnaar met 17.04, voor Piet Scherjon (Burgum) die met 16.81 tweede werd. Ysbrand Galama pakte met 16. 52 de derde plaats. Bij de jongens was Burgumer Jacob Scherjon (14.98) zijn Winsumer rivaal Bart Holtrop (14.32) wederom de baas. Dagmar Eeuwema (Grijpskerk) ne- stelde zich tussen de twee in met 14.64.