logo-polsbroekerdam.jpg
2015-08-30 16:56

Van Rooijen herstelt zich met winst Nationale Competitie

Sinds de invoering van de Nationale Competitie wordt er hard aan gewerkt om dit concept tot de 'Champions League' van het Polsstokverspringen te maken. Dat er nog een grote stap gemaakt moet worden, bleek ook zaterdag in Polsbroekerdam.

Het publiek loopt nog niet warm voor de wedstrijden waarin topspringers van Holland en Friesland met elkaar strijden om het puntenklassement. De springers krijgen vijf sprongen, en eventueel een finalesprong, om het maximale te laten zien. Risico's worden er daarom tijdens deze wedstrijd volop genomen.

Dat er risico's genomen worden liet Bart Helmholt (Burgum) zeker zien. Als favoriet kwam hij naar Polsbroekerdam, echter na 4 natsprongen en een sprong van 12.79 meter konden zijn titelkansen in de prullenbak worden gedeponeerd. Daarentegen was Erwin Timmerarends (Montfoort) een van de smaakmakers in de seniorencategorie. Hij liet duidelijk zien dat hij klaar is om de overstap te maken van de junioren- naar de seniorencategorie. Met een afstand van 20.03 meter werd hij derde, achter Oane Galama (Wiuwert) en Jaco de Groot (Woerden). Met een sprong van 20.51 meter kon De Groot de dagtitel opeisen. Het klassement van de Nationale Competitie echter werd gewonnen door Oane Galama.

In de damescategorie waren er drie springsters met ongeveer evenveel punten. Uiteindelijk liet Dymphie van Rooijen (Harmelen) zien welke dame, op klassementsbasis, overheerst in Nederland. Na een verloren Nederlands Kampioenschap won ze de finale van de Nationale Competitie met 15.27 meter, nipt voor Klaske Nauta (IJlst) met 15.21 meter. Wendy Helmes (IJsselstein) completeerde het podium met een afstand van 14.95 meter. De marges in de damescategorie worden weer kleiner en dit zal ook volgend seizoen weer voor veel spanning zorgen.

De enige Hollander die bij de junioren (tot 18 jaar) een rol kon spelen, was Ricardo Faaij uit Haastrecht. In zijn laatste van 2014 sprong hij met een persoonlijk record van 19.33 naar de Nederlandse titel. Ook in de laatste reguliere wedstrijd van 2015 laat Faaij zich van zijn beste kant zien. In zijn zesde sprong weet hij de stok juist te corrigeren en springt een verbluffende 19.48 meter, een nieuw persoonlijk record voor de junior. Dit was ook meteen genoeg voor de dagwinst. De winst in het klassement echter ging naar Freark Kramer (It Heidenskip). Hij won eerder al twee wedstrijden en werd in Polsbroekerdam tweede met een persoonlijk record van 18.54 meter.

Komende zaterdag 5 september zal de Hollandse jeugd naar Grijpskerk (Groningen) afrijzen voor het NK Jeugd.

De traditionele afsluiter van het seizoen, de Koppelcup in Jaarsveld, volgt daarna op 12 september.