logo-polsbroekerdam.jpg
2016-06-26 22:05

Hollandse polsstokverspringers gaan voor drie-op-een-rij

Aankomende zaterdag 2 juli zal in Polsbroekerdam voor de 74e keer worden gesprongen om de Tweekamp tussen Holland en Friesland. De geschiedenis laat zien dat de Friezen eigenlijk altijd sterker zijn, echter vindt er de laatste jaren een ommekeer plaats.

In de laatste vier edities van de Tweekamp zijn er drie gewonnen door de Hollandse selectie, onder andere in 2014 en 2015. Dit betekent dat Holland in Polsbroekerdam voor de derde keer op rij de winst kan pakken in de Tweekamp. Dit is slechts één keer eerder gelukt.

De beste 8 senioren en de 4 beste dames, meisjes, junioren en jongens van beide kampen worden geselecteerd voor het springen van de wedstrijd. Hierbij gaat het dus tijdens de wedstrijd niet alleen om de verste sprong van de dag, maar ook om de breedte van de selectie. De nummer 8 van de senioren kan op deze dag dus zomaar het verschil gaan maken voor Holland.

De Hollandse senioren komen steeds dichter bij het niveau van de Friese-collega's. Door de sterk bezette junioren categorieën van afgelopen jaren is de seniorencategorie een belangrijke troef voor de Hollanders. Zes van de acht springers is in of na 1993 geboren, wat betekent dat deze groep een sterke potentie heeft.

Waar Hollandse dames juist sterk waren in de afgelopen jaren, begint de spoeling hier steeds dunner te worden. Dymphie van Rooijen (Harmelen) zal zich als kopvrouw sterk moeten profileren om in deze categorie de winst te pakken. Daarnaast heeft de Hollandse meisjes-groep sterke concurrentie van de Friezinnen, waardoor zij ook boven zichzelf moeten uitstijgen.

De Friese junioren zijn sterk in de breedte, waardoor het resultaat van de nummers 3 en 4 van de Hollandse junioren bepalend zal zijn voor het resultaat van deze categorie. De Hollandse jongens maken een sterke kans tegen hun Friese collega's. Deze groep heeft al ervaring op het hoogste niveau en zij zullen er komende zaterdag dus ook alles aan doen om de winst te pakken.

Naast de wedstrijd wordt in Polsbroekerdam het Open NK Slingerapen worden houden, waarbij iedereen zich mag opgeven om zo ver mogelijk over een sloot te slingeren. Deze wedstrijd zal direct na de Tweekamp van start gaan op de accommodatie aan Benedeneind 468B in Benschop (Polsbroekerdam). Aanvang van het evenement is 13.45 uur.