2016-07-31 22:08

Droomstart Erwin Timmerarends in senioren categorie

Intens genoten werd er door het publiek tijdens de 28e Nationale Fierljep Manifestatie in het Friese fierljepdorp It Heidenskip. Na een aantal regenachtige edities was dit een editie waarbij het publiek heerlijk in de zon kon vertoeven onder het genot van topsprongen van de polsstokverspringers.

Tijdens de NFM kan iedereen die een sprong wil maken meedoen en moeten springers zich overdag weten te plaatsen voor de finaleronde, welke plaats vind in de avond. Onder toeziend oog van ongeveer 1500 bezoekers streden alle topspringers vervolgens om de titels.

Erwin Timmerarends (Montfoort) springt dit jaar pas voor het eerst in de senioren categorie van het polsstokverspringen, maar hij maakt nu al grote indruk. Tijdens finale wist Timmerarends de concurrentie voor te blijven. Zijn twee beste sprongen waren beide goed genoeg voor de overwinning in de meest prestigieuze wedstrijd van het polsstokverspring-seizoen. Met 20.46 meter en 20.40 meter bleef hij de concurrentie ruim voor. Zijn meest naaste belager was Laurens Lekkerkerker (IJsselstein), welke zich op het podium sprong met een prachtig nieuw persoonlijk record van 19.62 meter. Jaco de Groot (Woerden) completeerde het podium. Met een sprong van 19.32 meter mocht hij het bronzen-hangertje in ontvangst nemen. Opvallend was de Hollandse overmacht in de seniorengroep. Tijdens de laatste finaleronde waren er nog 8 springers in de race om de prijzen, waarbij er 5 Hollanders meededen.

In de jongenscategorie was het Bas van Leeuwen (Woerden) die er verrassend met de winst vandoor ging. In zijn eerste sprong kwam hij tot 16.48 meter, wat uiteindelijk genoeg bleek te zijn voor de winst van de wedstrijd. Klassementsleider Reinier Overbeek (Benschop) moest in deze wedstrijd genoegen nemen met het zilver, hij kwam tot een afstand van 16.31 meter. Ook in deze categorie wist Holland alle prijzen mee naar huis te nemen, want Lucas van Eijk (Haastrecht) pakte de derde plek met een nieuw persoonlijk record van 16.18 meter.

Bij de dames was het Klaske Nauta (IJlst) die er vandoor ging met de gouden plak. Vanwege een blessure moest zij een aantal wedstrijden laten schieten, echter was ze precies op tijd om haar NFM-titel te prolongeren. Met een afstand van 15.62 meter bleef zij Marrit van de Wal en Dymphie van Rooijen (Harmelen) nipt voor. Van Rooijen kwam slechts vijf centimeter tekort voor de eindoverwinning.

Tijdens de 28e editie van het NFM werd er voor het eerst gesprongen in een aparte meisjescategorie, welke een leeftijdsgrens kent van 16 jaar. In deze categorie was Demi Groothedde (Jaarsveld) de beste springster van Holland. Met een afstand van 14.50 meter werd zij tweede. Judith den Hollander (Benschop) wist zich sterk te presenteren. Haar 13.98 meter was genoeg voor de derde plaats.

Aankomende week zullen de springers de reguliere competitie weer hervatten met wedstrijden in Vlist. Zaterdag zal er om 18.30 uur gesprongen worden om de Vlisterbokaal.