2004-08-03 16:26

Hollandse springers kopje onder bij NFM

Slechts één podiumplaats, van de vijftien die er te verdelen waren, ging afgelopen zaterdag, bij de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) in It-Heidenskip naar het “Hollandse“ kamp.

Het was Aart de With, uit Benschop, die in de veteranenklasse met een sprong van 16.42m het zilver voor zich wist op te eisen, achter een beresterke Johan Oldewarris, die met 16.60m het gouden hangertje won.

En het begon zo goed voor de “Hollandse“ springers want al in de ochtenduren sprong Pieter Verweij uit Linschoten, uitkomend in de seniorengroep, een fantastische afstand van 17.71m op de borden. Met deze afstand wist hij zich als beste te kwalificeren, maar alleen bij de NFM gelden de sprongen uit de voorronde niet mee in de finale, want daarin begint iederéén gewoon weer bij nul.

In de finale die vanaf 19.00 uur werd versprongen, en waarin ook Erik Bos (Waarder), en Pieter Hielema (Rotterdam) zich namens de Polsstok Bond Holland hadden geplaatst kwamen de “Hollandse“ springers er totaal niet aan te pas, en eindigde Erik met een vijfde plek, met 16.42m, nog als beste. De eerste plaats in de seniorengroep was voor de “Joop Zoetemelk“ van het polsstokverspringen namelijk Klaas Haanstra. De lange ljepper uit Workum die tijdens “grote“ wedstrijden (NFM, FK, NK) grossierde in tweede plaatsen pakte nu eindelijk met 17.68m “zijn“ titel.

Bij de dames, waar geen één Hollandse springster in de finale zat, ging de titel verrassend (omdat Sjoukje Tjalma de avond ervoor nog twee keer over de 15 meter sprong) naar Jantina de Vreeze uit Blauwhuis. Na zes keer zilver en twee keer brons sprong zij zich nu met 14.44m naar de gouden hanger.

In de jongensgroep waren er maar liefst vijf leden van de PBH aanwezig. In de voorronde sprongen zij allemaal meer dan de vereiste 14 meter. Dat waren Tjeerd Kiers met een nieuw p.r. van 14.64m, Corné Spruit, zijn broer Christiaan, Jan Willem de Groot, en Kenneth Broos. Zij konden echter niet op tegen het “Friesse“ geweld van Albert Pieter Sikkema, en Jacob Scherjon, beiden uit Burgum, die er met respectievelijk 15.30m, en 15.28m een hele spannende wedstrijd van maakte. Met 14.27m, een zesde plek, was Corné de beste Hollander.

Gerwin van Vliet, uit Woerden, plaatste zich met een nieuw persoonlijk record van 16.87m als beste in de finale bij de junioren. Ook Jochem Faassen ( nieuw p.r. 16.45m), Floris van Elzakker (16.13m), en de verrassende Hidde Kiers ( 16.10m) waren daarin aanwezig. Ook zij konden echter geen potten breken want met een fantastische afstand van 17.90m pakte Hannes Scherjon, uit Noardburgum, de titel. Jochem was met 16.30m ( een vijfde plek) de beste Hollander.

Zaterdag 28 augustus a.s. wordt op dezelfde schansen het Nederlands Kampioenschap versprongen. Hopelijk met een voor de “Hollanders“ meer interessante uitslag.

A.s. zaterdag is er vanaf 18.30 uur springen in Linschoten. Een wedstrijd die wordt georganiseerd door de “hernieuwde afdeling“ Vlist