logo-NFB.jpg
2016-09-12 8:44

De Groot groots in Pollepleats Nationale Competitie

Jaco de Groot (Woerden) heeft afgelopen zaterdag overtuigend beslag gelegd op de Pollepleats Nationale Competitie. Waar De Groot vorige week in Linschoten won met een nieuw Hollands Record van 21.57 meter, was hij in Burgum de beste met een afstand van 21.27.

In de thuishaven van de afzwaaiende legende Bart Helmholt sprong De Groot dus opnieuw over zijn oude Hollandse Record heen. Onder mooie omstandigheden, zonnig en windstil, wist De Groot het klassement maar net te winnen. Met zijn 21.27 meter bleef hij 18 centimeter voor op Nard Brandsma (It Heidenskip), welke tweede werd in de wedstrijd met een afstand van 20.65 meter. De laatste weken is Brandsma goed in vorm, hij is dan ook de man die het gat moet opvullen wat Bart Helmholt en Oane Galama achter laten. In de wedstrijd wist Theo van Kooten (Haastrecht) zich bijna naar de finale te springen. Met een nieuw leeftijdsrecord van 18.91 meter was hij na De Groot en Erwin Timmerarends (Montfoort) de derde Hollander.

Bij de dames wist Dymphie van Rooijen (Harmelen) de wedstrijd te winnen met een afstand van 15.19 meter. Echter was de uiteindelijke winst van de Pollepleats Nationale Competitie voor Wendy Helmes (IJsselstein), welke niet in actie kwam. In Burgum wisten Melanie Heins (Workum) en Anneke Broersma (Veenwouden) het podium te completeren.

Bobby Zwaagman (IJlst) zorgde voor een stunt in de junioren-categorie. Nederlands Kampioen Ricardo Faaij (Haastrecht) was de gedoodverfde favoriet voor de winst, echter wist hij tijdens deze wedstrijd niet te excelleren, waardoor hij in het klassement genoegen moest nemen met een tweede plaats. Zwaagman eindigde met een sprong van 18.85 meter in de wedstrijd maar nipt voor Freark Kramer (18.78 meter).

Bij de jongens- en meisjescategorie waren de prijzen opnieuw voor de Benschopse familie Overbeek. Reinier wist de wedstrijd bij de jongens nipt te winnen voor Jarich Wijnstra (Tzum), met een afstand van 17.57 meter was hij slechts n centimeter verder dan zijn concurrent. Wietse Nauta (IJlst) werd derde met een afstand van 17.40, daarmee kwam hij op een tweede plaats in het eindklassement.

Ook Fabinne wist met de winst naar huis te gaan. Waar zij voorafgaand aan de wedstrijd nog achter stond op Demi Groothedde (Jaarsveld), wist zij de wedstrijd in Burgum overtuigend te winnen met 15.15 meter. Deze afstand was ruim voldoende om Groothedde voor te blijven in het klassement.

Met vier Hollandse winnaars van de vijf winnaars in totaal hebben de Hollanders het seizoen goed afgesloten. Aankomende zaterdag 17 september zal in Jaarsveld de seizoen afsluiting plaatsvinden met de Spel Verhuur Centrale Koppelcup.

Foto:Martin de Jong